miercuri, 5 mai 2010

CE ESTE KINETOTERAPIA?

Terapia prin mişcare - kinetoterapia – are o vechime impresionantă de aproape 5000 de ani. Fiinţa umană a sesizat încă de pe atunci beneficiile pe care le aduceau exerciţiile de miscare în menţinerea şi refacerea stării de sănătate.
Primele referiri la un sistem de posturi şi mişcări cu scop terapeutic se găsesc în scrierile chinezeşti de acum 4700 ani.
Este vorba despre sistemul „ Kung Fu” de calmare a durerilor si a altor simptome de: entorse, deviaţii de coloană, unele boli chirurgicale etc.
De-a lungul veacurilor, începând cu Grecia Antică considerată leagănul exerciţiului fizic – al gimnasticii profilactice si terapeutice şi până in zilele noastre, kinetoterapia este prin ea însăşi pledoarea cea mai convingătoare pentru valoarea reală a acestei terapii atât de particulară prin principii, tehnici şi metode de realizare.
Concepţiile şi modalităţile de aplicare a acestei terapii, legate la început de însăşi concepţiile spiritual – filozofice şi de ritualurile pe care le-au generat acestea, s-au transformat şi modelat treptat prin achiziţia unor noi cunoştinţe asupra structurii corpului omenesc şi a funcţiilor lui, pe de o parte, ca şi asupra cauzelor şi efectelor bolilor asupra organismului, pe de alta parte.

La noi in tara notiunea de kinetoterapie nu este cunoscuta, la fel ca in tarile occidentale, de aceea cei mai multi asociaza kinetoterapia cu masajul sau chimioterapia, ceea ce nu este tocmai corect. Masajul este doar o ramura a kinetoterapiei, pe care kinetoterapeutii il pot folosi in programele de recuperare, pe cand chimioterapia nu poate fi asociata cu kinetoterapia.KINETOTERAPIA (TERAPIA PRIN MISCARE) - Stiinţa care se ocupă cu studiul mişcării organismelor vii şi al structurilor care participă la aceste mişcări. Kinetos = MiscarePE INTELESUL TUTUROR
KINETOTERAPIA - ESTE O PARTE A MEDICINII CARE TRATEAZA NUMEROASE AFECTIUNI PRIN INTERMEDIUL PROGRAMELOR COMPLEXE DE EXERCITII TERAPEUTICE, ELABORATE INKDIVIDUAL IN FUNCTIE DE FIECARE PACIENT IN PARTE.
Kinetoterapia (gimnastica medicala sau recuperare medicala) foloseste o serie de metode si tehnici cum ar fi:

 1. Tehnici kinetologice de baza


 2. Stretchingul


 3. Tehnici de transfer


 4. Tehnici de facilitare neuroproprioceptiva (FNP)


 5. Metode in kinetoterapie: Jakobson, Bobath, Vojta, Kabat, Klapp, Williams etc.

 6. Masajul: terapeutic, relaxator, MTP (transversal profund), de drenaj limfatic, antistres etc.Afectiuni/deficiente care pot fi ”tratate” prin kinetoterapie:

1. Deviatii ale coloanei vertebrale:

 • spondiloza (cervicala/lombara)
 • cifoza
 • scolioza
 • lordoza

2. Paralizii

3. Pareze:

 • tetrapareze
 • tripareze
 • parapareze
 • hemipareze
 • monopareze

4. Reumatism

5. Postoperator - in urma unor interventii chirurgicale (proteze, bonturi, etc.)

6. Obezitate

7. Picior plat

8. Picior varus eqvin

9. Redori articulare

10. Poliartroza scapulo-humerala (PSH)

11. Gonartroza

12. Coxartroza

13. Hernie de disc

14. Scleroza

etc.

Niciun comentariu: